Sf. Ecaterina

Astazi, 25 noiembrie, este praznuita Sfanta Mucenita Ecaterina. Conform traditiei, Sf. Ecaterina a fost o prințesă din Alexandria care a primit taina botezului în jurul vârstei de 14 ani, iar pana la 18 ani, cand a fost martirizata, a convertit sute de oameni la creștinism. La Multi Ani tuturor celor care ii poarta numele!

Inelul de logodna
Sf. Ecaterina a fost fiica lui Contas, guvernatorul Alexandriei din Egipt, în timpul domniei împăratului Maximian (305-313). De la o vârstă fragedă primeste o educație aleasă, dedicandu-se studiului si devenind in scurt timp o studenta remarcabila.
Datorita frumusetii si educatiei alese, este curtată de tinerii celor mai bogate familii ale imperiului, însă nici unul nu este ales de Mucenița. Ea le spune părinților săi că se va căsători doar atunci când bărbatul care o va lua de sotie o va depăși în frumusețe și înțelepciune. Vazand acestea, mama ei o trimite la un Sfânt Părinte care se îndeletnicea cu rugăciunea în singurătate, într-o peșteră. Părintele o indeamna la modestie si ii spune că va cunoaște la un moment dat pe cineva care o va depăși în toate. La plecare ii da o icoană cu Maica Domnului care-l ține în brațe pe Iisus și o sfătuieste să se roage cu credință pentru a-si putea vedea alesul.  Sfânta Ecaterina se roaga toată noaptea si o vede pe Maica Domnului cu Pruncul in brate. Insa pentru ca nu era crestina, nu reuseste sa vada fata Mantuitorului. Acest lucru ii descopera desertaciunea cunostintelor si alege sa primeasca Sfantul Botez.
A doua noapte ii apare in vis Isus Hristos care ii daruieste un inel de logodna, spunandu-i: „Iata, astazi te primesc pe tine mireasa Mie nestricata si vesnica, deci sa pazesti tocmeala aceasta cu dinadinsul si sa nu mai primesti nicidecum alt mire pamantesc”. De dimineata Ecaterina ramane uimita cand se trezeste si vede pe deget inelul de logodna.

Martiriul
In vremea aceea, crestinii care refuzau sa se inchine la idoli erau ucisi. Ecaterina, vazand chinurile la care erau supusi cei care credeau in Hristos, merge la imparatul Maximian si ii spune cu curaj ca inchinarea la idoli este o desartaciune.
Este dusa in fata unui consiliu de cincizeci de filosofi pagani, care aveau datoria sa o confrunte si sa o determine sa se inchine zeilor. Ecaterina infrunta in discutii publice pe inteleptii vremii, condamnand religia pagana. Mai mulți dintre adversarii sai, cuceriți de elocvența sa, au trecut la credinta creștina, devenind martiri odata cu Sf.Ecaterina. Se spune ca insasi imparateasa, sotia lui Maximian, s-ar fi botezat dupa ce a intalnit-o pe Sf.Ecaterina in timp ce era intemnitata.
Vazand ca nu-i chip sa o faca sa lepede credinta in Hristos, imparatul cere ca Sf.Ecaterina sa fie supusa chinurilor si sa fie omorata prin tragere pe o roată cu țepi. La atingerea Sf.Ecaterina, roata s-a spulberat insa. Aceste este ,motivul pentru care Sf.Ecaterina este zugravita cu o roata cu tepi.
În cele din urmă, dupa multe cazne, Sf.Ecaterina este decapitata in ziua de 25 noiembrie 305. La taierea capului se spune ca nu a curs sange, ci lapte.
Trupul ei a fost luat de catre ingeri si dus pe Muntele Sinai. In apropiere se afla o manastire ridicata de imparatul Iustinian in anul 549, manastire care de atunci va purta numele de Sfânta Ecaterina.

Traditii si Credinte populare
Sfânta Ecaterina este, în credința populară românească, sora Sfântului Nicolae. Ea îi poate apăra pe oamenii gospodari de boli și de nebunie. În această zi nu se lucrează, căci sfânta pedepsește pe cei care nu-i prăznuiesc ziua, trimițând foc asupra lor.
Focul are și acțiuni benefice. Flăcăii din sat aprindeau focuri pe dealuri și săreau peste acestea; astfel ajutau Soarele pentru a începe, încă o dată, urcușul lui pe boltă în căutarea verii. Focul trebuia aprins de feciori fie prin gospodăriile din sat, fie sus la stânile de hotar, acolo unde urmau să pășuneze animalele toată vara următoare. Indiferent de loc, datina impunea aprinderea focului folosind numai lemnul și o bucată de iască, fără cremene și fără chibrituri. Când fumul începea să se ridice, oamenii îl dirijau spre grajdul vitelor pentru a le proteja de strigoi, care încearcă să le fure „mana”.
Din cele mai vechi timpuri se spunea, spre exemplu, că fetele nemăritate care posteau în ziua Sfintei Ecaterina urmau să își găsească sortitul. De asemenea, femeile măritate, dar care aveau probleme în căsnicie, posteau în această zi pentru ca soțul lor să se îndrepte.
În Franța, femeile nemăritate care au trecut de vârsta de 25 de ani, numite odinioară „caterinette”, sărbătoresc această zi într-un mod inedit. Acestea își trimit cadouri între ele, se felicită, iar prietenii le fac bonete în culorile galben (semnificând credința) și verde (semnificând înțelepciunea). Cele care primesc aceste bonete le poartă întreaga zi, participând chiar la parade special organizate.
Femeile singure din Marea Britanie serbează și ele această zi într-un mod deosebit, participând la parade ce se încheie cu focuri de artificii.
Sfânta Ecaterina este celebrată în special de către femeile care poartă numele sfintei și derivate ale acestuia: Cătălina, Catinca, Catrina, Caterina, Cati, Catina, Catița, Tincuța etc, dar și de cei cu numele Cătălin.

Picturi
Sf.Ecaterina a fost zugravita de-a lungul timpului de multi artisti, printre care Caravaggio, Fra Bartolomeo, Giovanni Antonio Bazzi, Hans Memling, Jusepe de Ribera, Lorenzo Lotto, Lorenzo Veneziano, Paolo Veronese sau Piero di Cosimo. Iata cateva dintre ele:

Sursa: wikipedia

Articol din seria Scoala Tabere cu Suflet / Sarbatori Religioase

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe