Intrarea Maicii Domnului în Biserică

Astazi, 21 noiembrie, este sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului în Biserică, prima din postul Craciunului. Numita si Vovidenia, termen care provine din slavonă şi se traduce prin „ceea care se face văzută”, este considerata o sarbatoare a luminii, norocului si bucuriei, caci in aceasta zi se împlinesc multe tradiții care atrag norocul, sporul și sănătatea credincioșilor!

Copilaria Fecioarei Maria
Traditia spune ca in aceasta zi Fecioara Maria, în vârstă de 3 ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. Sfinții Ioachim și Ana nu puteau avea copii și și-au îndreptat rugăciunile către Dumnezeu, cerându-I să le dăruiască un copil, și au promis că dacă acest lucru se va îndeplini, ei îl vor duce la templu și îl vor închina lui Dumnezeu. Rugându-se la Dumnezeu, dorința lor s-a împlinit, un înger spunându-le că vor avea o fată pe care trebuie să o boteze Maria.
Binecuvântați cu un copil, Sfinții Ioachim și Ana s-au ținut de promisiune și când Fecioara Maria a împlinit 3 ani, aceștia au dus-o la templu, unde a rămas până timp de 12 ani. Aici şi-a petrecut Maria întreaga ei copilărie, în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi. Când a implinit 15 ani, acelaşi Arhanghel Gavriil care l-a anunţat pe Ioachim că va avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt, a vestit-o pe Fecioara Maria că-L va naste pe Iisus, Fiul Domnului.
Ca să rămână nepătată în fața lumii, Fecioara Maria a părăsit templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.

Traditii si Credinte populare
In popor se spune că, la fel ca de Craciun, la sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului în Biserică cerurile se deschid iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe din viața lor.
La țară, fetele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. La cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, fata care împlineşte ritualul are șansa să vadă chipul ursitului ei.
În ziua praznicului, la biserică se fac pomeniri pentru cei care au murit fără lumânare la capatai, înecaţi sau omorati. În memoria acestora se împart pachete cu peşte, coliva, vin rosu şi câte o lumânare albă. Potrivit tradiţiei, aprinsa in aceasta zi, lumânarea albă nu se stinge niciodată dincolo de ultimul hotar al vieţii.
Se crede că în noaptea de Vovidenie strigoii circula fără opreliște, de aceea in aceasta zi se ungeau cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile ușilor, vatra și cuptorul care comunicau, prin horn, cu exteriorul casei.
Tot in această zi copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ținute în lumină și căldură, înmuguresc și înfloresc, iar în noaptea de Anul Nou sunt folosite drept sorcove.

Picturi
Intrarea Maicii Domnului in Biserica a fost un subiect drag unor mari artisti precum Tiziano, Giotto, Tintoretto si nu numai, motiv pentru care unele dintre cele mai frumoase fresce si tablouri religioase au ca subiect acest subiect. Iata cateva dintre ele:

Sursa: crestinortodox. ro, sensusfidelium. com

Articol din seria Scoala Tabere cu Suflet / Sarbatori Religioase

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe