Dovleacul de Halloween

Unul din obiectele pe care le confectionam in Tabara de Halloween este dovleacul:) Dar de unde vine traditia dovleacului de Halloween, cine este Jack-o’-Lantern si care este Povestea sa?

Halloween
Sărbătoare de Halloween are loc in noaptea de 31 octombrie, in ajunul Zilei tuturor Sfintilor (All Hallows’ Eve). Aceasta sarbatoare care a devenit foarte populara incepand din secolul trecut, are in spate o bogata traditie, presărată cu o multime de poveşti. Celtii de odinioară credeau ca in noaptea de Halloween se deschideau cerurile si puteau intra în contact cu fiinţele de pe celălalt tărâm. Pentru multe popoare este un festival al umbrelor si al mortilor, in care se aprind focuri sacre, se ofera daruri ritualice si se fac profeţii.

Jack-o’-lantern
Poate cel mai faimos obicei legat de Halloween este legat de buclucaşul Jack si dovleacul sau.
Jack era un fierar avar, nelegiuit fără regrete si pe deasupra un împătimit al băuturii, care tot timpul le juca feste celor din jur.
Într-o noapte, ametit fiind si mergand pe un drum de piatra cubica, Jack se impiedica de ceva. Uitandu-se mai bine, observa pe cineva intins pe jos care se uita la el cu o expresie ciudata si isi da seama ca este diavolul, care ii spune ca a venit sa ii ia sufletul. Jack il roaga insa sa il lase sa mai bea o bere inainte de a lua drumul iadului. Diavolul nu gaseste niciun motiv sa nu fie de acord si il acompaniaza la pubul local unde beau mai multe beri. Cand sa plateasca, Jack ii spune diavolului ca el nu are bani si sa plateasca el. Cum nici diavolul nu are bani, ii propune sa se schimbe intr-o moneda de argint, apoi sa revina la forma initiala lasandu-l pe hangiu sa se sfadeasca cu clientii cine i-a furat banii. Diavolul, uimit de viclenia fara-de-lege a lui Jack, consimte si se transforma intr-o moneda, pe care Jack o ia si o baga in buzunar, langa un crucifix pe care il purta cu el. Astfel, diavolul ramane captiv, iar pentru a-l lasa sa plece, Jack ii cere sa nu ii ia sufletul timp de 10 ani batuti pe muchie.
Dupa ce trec 10 ani, diavolul se intoarce, iar Jack stie ca asta a fost. Incearca insa o noua pacaleala si de data aceasta ii spune diavolului ca ii este foame si il roaga sa urce intr-un pom si sa ii culeaga un mar Cand diavolul era sus, in varf, scrijeleste mai multe cruci pe pom, astfel ca diavolul nu se mai poate da jos. Ca sa il lase sa coboare, Jack ii cere sa nu ii mai ia sufletul niciodata, targ pe care il accepta.
Anii de bautura isi spun cuvantul, iar Jack moare intr-un final. Sufletul sau se pregateste sa urce in Rai, insa Sfantul Petru ii sune ca nu poate intra din cauza pacatelor sale, deoarece a mintit si a fost un betiv si un pierde vara. Neavand altceva de facut se intoarce spre iad, insa diavolul isi tine promisiune si nici aici nu este primit.
Vazandu-se ramas pe dinafara, Jack este condamnat sa ramana hoinar in intunericul dintre cele doua lumi. Jack il intreaba pe diavol cum o sa vada pe unde merge, iar acesta ii ofera, in bataie de joc, un taciune din focul vesnic aprins al iadului, stiind ca nu are cum sa il tina in mana.
Jack scoate un nap din traista, aceasta fiind mancarea sa favorita pe care o sterpelea ori de cate ori avea ocazia, il scobeste in forma de felinar si pune inauntru taciunele diavolului pentru a-i lumina calea.
De atunci, Jack cutreieră lumea fără a-şi găsi pacea, izgonit şi din rai şi din iad, cu napul sau prefăcut în felinar.

Obiceiuri de Halloween
De Halloween traditia spune ca cei trecuti in lumea cealalta se intorc ca sa ii bantuie pe cei vii. Pentru a se feri de spiritele rele din aceasta zi, irlandezii obişnuiau să scobească napi, dar si alte legume cum are fi cartofi sau sfeclă, pentru a-şi face felinare care să-i păzească  de Jack cel-fără-de-odihnă si de cei ca el. Odata cu valurile de imigranţi catre continentul nord american, obiceiul este preluat rapid peste Atlantic. Cu timpul sunt preferati dovlecii, care erau mai uşor de prelucrat si intrebuintat. Asa se naste  Jack of the Lantern, sau Jack o’Lantern in argou irlandez.

Iata cateva imagini de la pregatirile de Halloween din acest an:

Foto: Tabere cu Suflet

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe