Valorile si Inflatia

Traversam o perioada caracterizata de inflatie si de nesiguranta creata de aceasta. Preturile la combustibili si energie au explodat, nimic nu mai este predictibil. In aceste conditii multe unitati turistice s-au inchis, iar celelalte au crescut pretul nemasurat, chiar si cu 100% 😦  Cu toate acestea noi nu am intrat in caruselul inflatiei si, fideli Valorilor noastre, prin programul WeCare Garantie 100% am decis sa nu actualizam preturile taberelor, ba chiar sa le scadem daca se poate! 

Saptamana viitoare intram in Vacanta de Toamna (de trei ori Ura, sa inceapa Aventura!), iar cei care vin in Taberele Toamnei au observat ca pretul este foarte redus! Contributia a fost fixata anul trecut, cand au fost lansate Taberele de Vara 2022, si chiar daca intre timp avem parte de o inflatie in continua crestere, iar furnizorii nostrii, fara exceptie, au crescut, pe rand, preturile, contributiile nu au fost actualizate! Mai mult, am pastrat reducerea de Early Booking prin care cei care au platit din timp au obtinut o reducere semnificativa, de 10-15%. Astfel ca, in unele cazuri, costurile au depasit contributia!

Si atunci de ce nu am actualizat preturile, ca toata lumea? In primul rand pentru ca am considerat ca nu ar fi cinstit sa schimbam regulile in timpul jocului, dupa lansarea taberelor si dupa ce s-au inscris primii copii. Un citat care ne este drag spune ca „posedam cu adevarat doar ce am daruit”, asa ca indiferent de suma de bani pe care o pierdem sau o castigam, sunt lucruri mai importante. In plus, „valoare este acel lucru pentru care nu esti dispus sa faci compromisuri”, iar noi nu vrem sa facem compromisuri in aceasta privinta.

Un alt motiv este incertitudinea. Caci in aceasta perioada suntem bantuiti nu numai de inflatie, ci si de o mare lipsa de certitudine. La multe hoteluri nu se pot face rezervari pentru vacantele de schi, iar furnizorii ne roaga sa revenim „la inceputul iernii”, pentru ca nu stiu preturile la energia electrica! In acest mediu lipsit de predictiobilitate ne este foarte greu sa organizam Taberele de Schi si Snowboard! Ce am putea face in aceste conditii?
Conform dex, inflatia este un fenomen specific perioadelor de criză economică, constând în deprecierea banilor de hârtie aflați în circulație ca urmare fie a emiterii unei mase bănești peste nevoile reale ale circulației, fie a reducerii volumului producției și circulației mărfurilor, fapt care duce la scăderea puterii de cumpărare a banilor. Cu alte cuvinte, o masa mare de bani, necorelata cu valoarea productiei si a marfurilor.
Deci ce am putea face pentru a nu fi in ridicola situatie de a nu sti incotro sa o luam la iarna? Pai ar trebui lucrat la radacina si stopat inflatia. Usor de zis, greu de facut insa. Sunt multe teorii pe internet, dar in esenta ideea este aceeasi: sa sapam la radacina si sa lucram asupra cauzei. Adica sa reducem (sau macar sa nu crestem) masa monetara si sa producem (din ce in ce mai multa) valoare. Acestia sunt factori macroeconomici, pe care evident ca nu suntem in masura sa ii influentam. S
a nu uitam insa ca inflatia are si o importanta componenta psihica, asa ca putem face totusi un pic mai mult decat sa asteptam si sa incercam sa supravietuim. Si anume sa transmitem un mesaj pozitiv, producand in continuare valoare si reducand, sau macar pastrand acealasi pret.

Foto: Paul Hruban

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe